schooljaar 2019-2020 

Via de ouderportaal app krijgen ouders informatie over wat we in de klas doen.

schooljaar 2018-2019


januari 2019  Na een fijne , lange vakantie zijn we samen weer begonnen! We hopen dat ook de komende maanden een fijne tijd mag zijn met elkaar! De leerkrachten genieten erg van de kinderen. Ze zijn zo open en eerlijk en betrokken! Natuurlijk is er ook wel eens een probleem op te lossen. Dat lukt dan ook wel!

4 oktober dierendag. We hadden een klas vol knuffels! Allemaal kregen ze een mooi plekje in de klas. S middags net voor de school uitging kregen we bezoek van de hamster van Charlotte en de marmotten van Femke. Iedereen kon ze even goed bekijken en vasthouden. De foto's staan bij onze groep.

Vrijdag 14 september hebben we een bezoek gebracht aan het Proeflokaal. We hebben gezien hoe verschillende eetbare paddenstoelen groeien en weten we ook hoe ze smaken: mmmmm! Samen met Wendy Verlouw hebben we een eiersalade gemaakt . Deze eiersalade op een plakje truffelaardappel is echt een verantwoord en heerlijk hapje;) Bij de kok van La Provence hebben we eetbare bloemen geproefd en verwerkt in een bloemenboter. Bloemen hebben ook smaken..en kleur! Het smaakt naar kruidenboter en het ziet er prachtig uit: Gemarmerde kruidenboter. Groep 3 kon helaas niet mee maar heeft samen met groep 1/2 gegymd en gespeeld. Daar hebben zij van genoten:)

Dit jaar zitten er 8 kinderen in groep 3 en 10 kinderen in groep 4.  Ondertussen is iedereen al aardig gewend aan de gewoontes en het werken in deze groep. Want dat was best even wennen! Zeker voor de nieuwkomers.
Juf Alja is er op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag en juf Andrea staat op dinsdag voor de groep.
schooljaar 2017-2018

donderdag 26 april. Koningsspelen. De dag begon fris maar gelukkig met zon. Na het zingen bij de vlag hebben de kinderen van 1-4 spelletjes gedaan op het plein. Wat zag het er gezellig uit. De kinderen waren fanatiek aan het rennen met sponzen en liepen in de koninklijke trein. Zelfs de jongste kinderen konden dit al goed!. s Middags hebben we geniten van het spelen en de informatieve rondwandeling op de boerderij. Nicolet heeft ons alles laten zien en heel veel vertelt! Wat was het leuk!Dinsdag 27 maart is groep 3&4 naar een voorstelling van Muis geweest. We hebben geleerd hoe we veilig kunnen oversteken en ook wat de borden in het verkeer betekenen. Het was naast leerzaam ook heel erg leuk. De kinderen en begeleiding hebben erg genoten!Fijn dat er ouders waren die de kinderen konden rijden naar Zuilichem. Allemaal heel erg bedankt! bekijkt u ook de foto's?

Donderdag 29 maart hadden de kinderen een heerlijk ontbijt klaargemaakt voor een klasgenoot. Wat zag alles er gezellig uit en wat hebben de kinderen lekker gegeten! Op de website staan bij onze groep ook nog wat foto's


Maart 2018                                            
Deze maand kwam juf Ineke van Woord & Daad bij ons om te vertellen over Cindy. Cindy is het meisje waarvoor we , naast Apollo , zendingsgeld voor meebrengen. Cindy woont in Guatemala. We hebben heel veel gehoord over het land en de situatie van de mensen die daar wonen. Het is er niet erg veilig en zonder ondersteuning van het zendingsgeld kunnen de kinderen van arme mensen niet naar school. Door het geld wat wij geven voor de ondersteuning van Cindy , kan zij naar school en later een opleiding volgen. Cindy doet heel goed haar best op school en kan goed leren! Wat fijn dat wij haar zo kunnen helpen!

maart, 21 Vandaag kregen we een slagwerkworkshop. De kinderen hebben genoten van de geluiden die we zelf kunnen maken en die we maken met allerlei verschillende materialen. Met emmer hebben we een prachtig concert gegeven! Foto's staat op de site bij onze groep.

Februari 2018
We hebben tijdens de project week over de Romeinen gewerkt. Alles wat we deden had er mee te maken. Rekenen met Romeinse cijfers; Spullen kopen van de handelsman en berekenen hoeveel munten je dan moet betalen; de weg zoeken op de plattegrond en berekenen hoeveel kilometer het is en hoeveel tijd kost je reis? Ook leerden we veel nieuwe woorden: Insula: een Romeins flatgebouw waar de rijke mensen beneden woonden en de arme mensen boven. Aquaduct, thermen, mijlpaal. De uitdrukking: 'Alle wegen leiden naar Rome' kennen we ook. Van alle werkjes hebben we een boekje gemaakt. Heeft u het al samen bekeken?

      

December
Wat zijn we weer verwend! Na een leuke workshopmiddag kregen we ook nog een cadeautje op school. Wanneer u op de foto klikt komt u bij het fotoalbum waar alle foto's van de workshops in staan.oktober 2017
We gymmen om de week met meester Bram. Hij heeft altijd erg leuke lessen en we genieten er ook heel erg van!We zijn alweer 2 maanden aan het werk in de groep. En wat werken ze hard! Groep 3 leest al echte boekjes en in groep 4 kennen ze de eerste tafels al!
Net voor de herfstvakantie zijn we naar Loevestein geweest. Wat was het leuk om ouders van de kinderen te herkennen als boerin, kok, kasteelheer, werkman, schildwacht en zwerver. Nu weten we hoe de mensen lang geleden leefden: sommigen waren erg rijk en zaten op hun geld( letterlijk) en andere mensen moesten bedelen voor wat eten. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
juli 2017
Vandaag kwam de moeder van Brett met de kleine Lizz bij ons in de klas. Ze is nog maar net anderhalve week oud.  Er was er ook nog een traktatie. De kinderen hebben Lizz goed kunnen bekijken en wat vonden ze haar lief!juni
De tijd vliegt. We hebben de cito's al lang weer achter de rug en het weer is al heerlijk zomers! Het werken valt dan niet mee maar we treffen het met een lokaal aan de schaduwzijde. Het schoolreisje naar Rhenen is gezellig verlopen. Het was er wel erg druk en warm. We hebben ook de panda's goed kunnen bekijken! Juf Nathilde, stagiaire, heeft foto's gemaakt. Deze komen binnenkort op de website. De laaste weken van het schooljaar werken we nog gewoon door. De boeken zijn nog niet uit en het is fijn om structuur te hebben. We maken we extra tijd vrij voor spelletjes. 

     
maart
9 maart gingen op dWaalavondtuur met Bertine en Inge van het bezoekerscentrum 'Grote Rivieren'. Het was de bedoeling fossielen te zoeken. We vonden heel veel botten. Van welke dier of dieren dexze zijn westen we niet. De kinderen waren erg enthousiast. Nadat we weer op school waren hebben we een afdruk van  een schelp of van iets wat we gevonden hadden, gemaakt. Als afsluiting hebben we ook nog een prachtig bakje gevouwen om alles in te bewaren. Het was een heel geslaagde
middag!
Meer foto's van deze middag vind u in het fotoalbum van onze groep.

Februari
Elke maand krijgen we één gym van Marloes. dat zijn altijd bijzondere lessen. Dan doen we ook echt andere dingen dan tijdens de gewone gymles. De afgelopen keer liepen we over een strakgespannen sjorband! dat was best lastig. gelukkig stonden er wel palen langs het parcour waar we even steun konden vinden. En natuurlijk is is ook heel fijn als er iemand met je mee loopt;)

Januari.
vrijdag 13 janauri lag er 's morgens sneeuw! het was wel erg nat maar dat mocht de pret niet drukken. Voor schooltijd en tijdens de pauze hebben de kinderen er vol op van genoten. Op de site staan nog wat foto's


December
Deze maand hebben we eerst het sinterklaasfeest gevierd met pietengym en een cadeautje. Daarna hebben we de kerstliederen geleerd. Op donderdagavond voor kerst hebben we in de kerk een mooie avond gehad. Heel feestelijk.
Daarna vakantie!

November
maandag 7 november kregen we Anton Klein op bezoek. Hij heeft samen met ons een Stop-Motion film gemaakt. Eerder hadden we tijdens de crea les  ruimteraketten ed gemaakt en door deze achter elkaar steeds te verplaatsen en steeds een foto te maken lijkt het een film! De kinderen waren allemaal erg enthousiast A.s vrijdag krijgen we de link naar de film. de plaats ik dan ook hier.
Op dinsdag 8 november hebben de kinderen samen met juf Korien pepernoten gebakken! wat ruikt dat heerlijk:)

Na 2 dagen kregen we bericht van Anton Klein: De link naar de YouTube animatiefilmpjes die zijn gemaakt door de leerlingen in het kader van de CCB-gastlessen.
https://www.youtube.com/channel/UCdRuMQTwW158oJMLpqM6_cg/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0
Op dit Youtube-kanaal ('Klein online') zijn alle filmpjes te vinden.
Zoektip: als je bij Youtube zoekt op 'Plaatsnaam-spatie-klas', dus bijvoorbeeld 'Nieuwaal 3-4' dan kunnen de filmpjes ook eenvoudig worden gevonden.oktober 2016
Vandaag , op 4 oktober , was het een echte dierendag in onze groep!  
3 honden, kleine poesjes, een hamster en een prachtge vogel. Er werden zelfs opa's en oma's ingezet om ze te brengen!
Alle (groot)ouders  heel erg bedankt.


groep 3,4->dierendag 4 oktober 2016

september 2016

Dit schooljaar heeft groep 3 16 leerlingen en in groep 4 zitten 11 kinderen. In het begin is het even wennen aan al die nieuwe activiteiten maar na een paar weken zijn alle kinderen van groep 3 goed gewend. We leren lezen met Lijn 3. We gaan als het ware met de bus op reis en komen op verschillende plaatsen . We leren letters maar ook heel veel woorden. De woorden en de nieuwe letters kijgt u via de ouderbrief thuis en in de loop van het thema neemt uw kind een thuisboekje mee waar u samen met hem/haar in kunt lezen.

In groep 4 zijn we bezig met de tafel van 2 en met taalverkennen. We weten al wat een zelfstandig naamwoord is en een lidwoord.

Sommige lessen hebben we samen. Zoals Engels en Kanjertraining. Op vrijdag gaan we met de bus naar de gymzaal waar we erg leuke gymlessen krijgen van meester Wesley!

Op dinsdag is juf Korien in de klas en op de andere dagen juf Aljajuli 2016


In de afgelopen tijd hebben de leerlingen van groep 4 een 'vertelkofferbeurt' gehouden. In de koffer nemen ze dingen mee waarover ze willen vertellen. Frédérique vertelde over paardrijden en nam een echt paard mee naar school!
Mohamad vertelde over voetballen, zijn grote hobby. Cornelis heeft ons op de hoogte gebracht wat je bij je moet hebben als je vrachtwagenchauffeur bent. Pien vertelde over haar koor. Wat is het fijn samen te zingen! Rembert heeft verteld over de natuur. Als je alles goed wilt bekijken heb je in iedere geval een verrekijker nodig. Allemaal prachtige verhalen. Het is wel spannend hoor om je verhaal te doen !

Nu is het bijna vakantie. De kinderen werken deze laatste weken nog zo gewoon mogelijk. Dat moet ook want nog niet alle boeken zijn uit. Nog een paar dagen en dan mogen ze genieten van hun welverdiende vakantie!


Woensdag 22 juni was de dag van het schoolreisje! Er staan een heleboel foto's op de site. Zo kunt u zien wat we allemaal gedaan hebben en hoe leuk het was.Januari

We zijn gelijk begonnen met een klein boekenproject over 'Kleine Wolk'. De schrijver, Bard Bothe kwam dinsdagmiddag 5 januari bij on s in de groep en las het boek nog eens voor. We hebben met hem gepraat over het boek en de waterkringloop.

Wat zit er allemaal in een glas water?  Let maar op: water, maar ook sneeuw, drinken, planten, bomen, hout enzovoort.  Want alles heeft water nodig. De bomen kunnen niet zonder water. Van de bomen wordt papier gemaakt: dus zelfs in het boek zit water! De kinderen kunnen nu uitleggen wat de waterkringloop betekent.December

Een drukke maand. Vrijdag 5 december hebben we natuurlijk pietengym gehad. Alle kinderen konden goed door de schoosteen kruipen, klimmen en mikken. Iedereen is geslaagd!
Het kerstfeest vonden we ook erg mooi. Vrijdagmorgen hebben de kinderen nog geluisterd naar een spannend verhaal over Jaap in de sneeuw..En daarna heerlijk 2 weken vakantie!2015-2016
November

In de klas hebben we 's middags soms tijd om te spelen. Natuurlijk zijn het 'leerspelletjes' maar voor de kinderen maakt dat niks uit.We hebben ook bollen gepoot. Brrr wat was het koud en nat.  We doen mee aan een bloembollen project. Volgende week hopen we verder te gaan....Sorry moeders, voor de vieze knieën en schoenen...
Maar wat zullen we in het in het voorjaar genieten van de tulpen, narcissen en blauwe druifjes. De foto's van het poten staan bij de foto's van onze groep.oktober

Gastles van de imker (mw. Bot uit Nieuwendijk)

Mevrouw Bot, een mevrouw die imker is  kwam een gastles geven en vertelde over haar bijen, wat
een bijenvolk is, wat de koningin doet, waarom ze bijen is gaan houden, enzovoort.
  Ze had heel veel spulletjes mee en liet van alles zien. Ook gaf ze ons heel veel informatie.
  Want wist u dat:
De werkbijen de koningin verzorgen, maar ook de eitjes en larven?
  De werkbijen dus eerst verzorgers zijn, maar later nectar mogen gaan halen?
  De werkbijen maar een paar weken leven?
  Bijen elkaar door middel van een dans kunnen vertellen dat er nectar is en ook waar die is?
Honing de gezondste vorm van suiker is, behalve voor baby's?
  De mannetjes- bij een dar heet?
  Een koningin kan gaan zwermen en dan een nieuw huis gaat zoeken?
  Je rook nodig hebt zodat de bijen rustig blijven?
  Bijen worden bedreigd en sterven?
  Wij heel voorzichtig moeten zijn met gif en bestrijdingsmiddelen?
  Wij bijna allemaal graag honing lusten, ook al dachten we van niet?

  Mevrouw Bot trok haar imker-pak aan en liet zien hoe ze de
bijenkast openmaakte.
De bijen zaten er natuurlijk niet in, maar de honing van haar bijen
had ze meegenomen.
Ze deed voor hoe ze die honing met een borstel van de raten veegde.
Iedereen die wilde, mocht een crackertje met lekkere honing proeven.
Al gauw kwamen we crackertjes tekort!
De imker was verbaasd hoeveel belangstelling de kinderen hadden voor haar les.
Ze luisterden erg goed en stelden goede vragen!
Het was een fijne middag.


9 september  
Vorige week zijn we weer begonnen. 10 verwachtingsvolle gezichtjes in groep 3. Spannend hoor: leren lezen en rekenen; Aan een tafeltje werken. Maar aan het eind van de week was het al gewoon.
In groep 4 zijn er ook veranderingen want we zijn begonnen in de werkboeken van Taalactief. Wat keken ze daar naar uit. 
Afgelopen maandag waren er heel wat ouders op de info avond! Heel fijn om dan alle informatie die van belang is door te kunnen geven.

We werken deze periode over bijen. Volgende week komt er een imker vertellen en met juf Ida praten we over alles wat met bijen te maken heeft. We bekijken een echte bijenkast en ontdekken de koningin!

     

2014-2015Dit jaar zitten er 9 leerlingen in groep 3 en 7 leerlingen in groep 4
Op dinsdag  staat juf Ida voor de groep en op de andere dagen juf Alja .
Elke dag zijn er 3 kinderen 'opruimhulp'. Zij helpen de juf met het opruimen van de klas. Ieder kind heeft een vaste dag. Dan weet u dat uw kind wat later naar buiten komt.

5 december: vandaag hebben we een gezellige pietenmorgen gehad. We begonnen met feestrekenen: Allemaal sommen over zakken met pakjes en springen over het dak met huppen van 2 of 5 en sprongen van 10. Ook hebben we sommen gemaakt om erachter te komen hoeveel pakpapier er nodig is voor alle decembercadautjes in een winkel 10 groepjes van 10 rollen. Daar maken we een keersom van 10x10 = 100 rollen
Natuurlijkj deden we pietengym. Het is misschien wel de leukste gymles van het jaar. We klimmen in het wandrek alsof we het dak op gaan en gooien pakjes precies in de korf. We lopen over een smalle richel met een zak over de schouder en teigeren door een smalle tunnel alsof het de schoorsteen is. Iedereen is druk bezig en als we daarna weer op school komen blijkt dat piet ons een grote zak met cadeautjes heeft gebracht. Er zijn heel wat foto's gemaakt. Die kunt u bekijken door te klikken op het wolkje onder  'over groep 3&4'


kringggesprek 'sport' 16-10-2014
donderdagmiddag hadden we een gezellige praatmiddag. Alle kinderen mochten vertellen over de sport die ze beoefenen. Verschillende kinderen hadden sportkleding of andere spullen meegenomen. Nadat de leerling zijn/haar verhaal had verteld konden de andere kinderen vragen stellen. Het was een erg leuke middag

                                                                 onder foto's groep 3 en 4 vindt u meer foto's van deze middag

Oktober 2014
We gaan al weer een aantal weken naar school. De kinderen in groep 3 hebben in de afgelopen weken al heel wat letters en woorden geleerd. Lezen in een boekje gaat ook al! Sommige kinderen in onze groep konden al lezen. Zij werken tijdens de taalles in een plusboekje.
De kinderen van groep 3 krijgen aan het begin van een nieuw thema een oefenboekje mee naar huis waarin ook alle letters en woorden staan die we die twee weken leren. Wilt u elke dag even samen met uw kind een bladzijde uit het oefenboekje lezen?

We oefenen ook elke dag de schrijfletters van de woorden die we leren. Dat is best moeilijk! Maar ondertussen zie ik al heel mooie bladzijden in het oefenschrift.
 
In groep 4 zijn we tijdens taal bezig met zelfstandige naamwoorden, lidwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden. We leren dat er een punt aan het eind van de zin staat en schrijven verhalen met een inleiding, kern en een slot.

Tijdens spelling behandelen we medeklinkers aan het begin en het eind van het woord. Soms staan er wel drie medeklinkers achter elkaar. Bijvoorbeeld bij strik of worst.  Zulke woorden noemen we luisterwoorden. Door goed te luisteren weet je hoe je het woord schrijft. De kinderen kunnen extra oefenen op de computer , ook thuis. Op de site van bloon.nl kan iedere leerling inloggen en de lijsten die we behandelen oefenen. Elke 2 weken wisselen de woordlijsten. Daarnaast leren we nog de tafels. Voor de herfstvakantie is het de bedoeling dat de kinderen de tafel van 2 kennen.
In groep 4 schrijven we de letters aan elkaar. Dat is voor sommige kinderen heel moeilijk maar door te oefenen zie ik dat het steeds beter gaat.
Als u vragen heeft over de lesstof of over hoe het gaat in de klas dan hoor ik het graag!2013-2014
Onze combinatiegroep 3-4 telt 14 leerlingen. 7 kinderen  in groep 3 en ook 7 kinderen in groep 4
Op maandag en dinsdag staat juf Hester voor de groep de andere dagen komt juf Alja

Groep 3 is bezig met het leren lezen, schrijven en rekenen . In het begin van het schooljaar zijn we daar heel druk mee. Soms moeten we 's middags nog iets afmaken. Daarna hebben we 's middags tijd voor verkeer, geschiedenis, tekenen en knutselen.

In groep 4 stappen we  van Leessleutel over naar Taalactief en krijgen we ook begrijpend lezen. Elke middag lezen we een halfuur in een niveaugroep.

Op woensdag komt groep 5 erbij. We hebben deze morgen o.a. gym en Engels.